Nuplaukite pietus ar vakarienę: sužinokite, ar tai nepakenks virškinimui

Nuotrauka: iš atvirų šaltinių Ar tai tikrai kenkia organizmui?

Daugelis įpratę pietauti su stikline vandens arba prie vakarienės gerti karštą arbatą. Bet ar tai tikrai kenkia organizmui?

Ką apie gėrimą sako gastroenterologai?

Ar vanduo skiedžia skrandžio rūgštį?

Frazė „negerk maisto, kitaip vanduo atskies skrandžio sultis“ yra vienas gyviausių mitų. Realybėje viskas yra visiškai kitaip.

Skrandžio sultys savarankiškai reguliuoja savo koncentraciją, priklausomai nuo to, ką ir kiek valgote. Išgerto vandens kiekis praktiškai neturi įtakos šiam procesui, todėl virškinimo fermentų atskiesti paprastu vandeniu neįmanoma.

Be to, vanduo ir kiti gėrimai iš skrandžio išeina greičiau nei kietas maistas. Pirmiausia į žarnyną patenka skystis, o paskui – užnuodytas maistas. Tai neturi įtakos virškinimui ir nekenkia organizmui.

Kai tikrai neturėtumėte gerti valgant

Tačiau yra išimčių. Gastroenterologų teigimu, geriausia vengti gerti valgio metu, jei:

  • gastroezofaginio refliukso liga (GERL);
  • funkcinė dispepsija, ypač kai po valgio atsiranda sunkumas skrandyje ar pykinimas;
  • apetito praradimas ir greitas sotumas – tai atsitinka sergant demencija, kepenų ciroze, ascitu.

Tada gėrimai gali sustiprinti diskomfortą: išprovokuoti pilvo pūtimą, pykinimą ir apetito praradimą. Šiems žmonėms tikrai geriau pirmiausia pavalgyti, o po to gerti vandenį.

Kaip gerti valgant

Neturintiems šių problemų medikai pataria paprastą taisyklę: gerti tik gerai sukramtytą maistą, o didelius gabalėlius užgeriant vandeniu nesistenkite nuryti. Ir, žinoma, geriau rinktis paprastą vandenį, vengiant saldžių gėrimų ir sodos.

Prieš gerdami arbatą ar kavą, po valgio turėtumėte šiek tiek palaukti. Darydami trumpą pertraukėlę išvengsite trukdžių įsisavinti svarbius mineralus, tokius kaip geležis ir kalcis.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Naudingi patarimai ir gyvenimo triukai