Kas sveikiau – varškė ar jogurtas: aiškų atsakymą pateikė mitybos specialistai

Nuotrauka: iš atvirų šaltinių Tiek varškėje, tiek jogurte yra maždaug tiek pat kalcio, kalio ir vitamino B12

Tiek varškė, tiek jogurtas yra maistingi ir sveiki pieno produktai, tačiau jie skiriasi kalcio ir probiotikų kiekiu. Kuris iš šių produktų yra sveikesnis ir ar verta skirti vietos šaldytuve abiem, portalui MarthaStewart pasakojo mitybos specialistė.

„Kalbant apie baltymus, riebalus ir angliavandenius, graikiškas jogurtas ir varškė yra beveik vienodi“, – sako mitybos specialistas Jamie Mockas. Skiriasi vitaminų, mineralų ir probiotikų kiekis.

Baltymai

„Dėl savo sudedamųjų dalių, daugiausia fermentuoto pieno ir druskos, varškė yra aukštos kokybės baltymas, kuris gali būti naudojamas greitai ir lengvai pavalgyti arba kaip naudinga priemonė patenkinti dienos baltymų poreikį“, – sako mitybos specialistė Amy Davis. Priklausomai nuo prekės ženklo, varškės porcijoje yra apie 12–15 gramų baltymų.

Įprastame jogurte baltymų yra apie 8–12 gramų, o graikiškame – apie 10–17 gramų. Graikiškas jogurtas yra pilnavertis baltymų šaltinis, kuriame yra visos devynios nepakeičiamos aminorūgštys.

Vitaminai ir mineralai

Tiek varškėje, tiek jogurte taip pat yra maždaug tiek pat kalcio, kalio ir vitamino B12, nors graikiškas jogurtas yra šiek tiek sodresnis.

„Skirtumas slypi natrio ir magnio kiekiu: varškės sūryje yra beveik devynis kartus daugiau natrio ir perpus mažiau magnio nei graikiškame jogurte“, – pažymi Mockas. Davisas priduria, kad viename puodelyje graikiško jogurto yra apie 75 miligramus natrio, o varškės – apie 680 miligramų.

Probiotikai

„Jogurtas gaminamas naudojant gyvas ir aktyvias kultūras, kurios yra natūralus probiotikų, palaikančių žarnyno sveikatą, šaltinis“, – sako Mockas.

Šiuo atveju parduotuvėje pirktas varškės sūris arba fermentuojamas, arba parūgštinamas. Kai kurie prekių ženklai naudoja „tiesioginės fermentacijos“ metodą, parūgštindami pieną maistine rūgštimi, pavyzdžiui, actu, o kiti prideda bakterijų kultūros, kad sukurtų probiotinį produktą. „Graikiškame jogurte su gyvomis aktyviomis kultūromis yra žarnynui naudingų probiotikų, o tik tam tikrose fermentuotose varškės rūšyse yra šių naudingų bakterijų“, – sako Davisas.

Riebalai

Riebios varškės sūris paprastai būna kreminės tekstūros ir sviestinio skonio, o neriebūs produktai yra sausesni ir pikantiškesni. Viso riebumo jogurtas taip pat yra tirštesnis ir sodresnis, o vieno ar dviejų procentų riebumo jogurtas gali būti plonesnis, rūgštaus skonio ir kreidos pojūčio burnoje dėl riebalų trūkumo.

Geriausias pasirinkimas

Mockas sako, kad naudingiausias pasirinkimas priklauso nuo individualių poreikių ir tikslų.

„Apskritai paprastas neriebus jogurtas ar varškė yra sveikas pasirinkimas daugumai žmonių. Tačiau tiems, kuriems reikia didesnių kalorijų ir riebalų, taip pat aukšto lygio sportininkams, turintiems didelę treniruočių apimtį, gali būti naudinga pasirinkti riebalų turinčius produktus, kad patenkintų savo energijos poreikius”, – sako ji.

Davisas sako, kad jūsų racione yra vietos ir varškei, ir jogurtui.

„Net jei varškė nėra tokia maistinga kaip graikiškas jogurtas, jis vis tiek yra patogus ir sotus baltymų šaltinis“, – sako ji.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Naudingi patarimai ir gyvenimo triukai