Nuotrauka: iš atvirų šaltinių Ekologiški produktai turi mažesnį pesticidų kiekį, tačiau jie yra brangesni
Pirkėjai vis dažniau atkreipia dėmesį į ekologiškus produktus – tiek dėl ekomados, tiek dėl sveikatos. Tačiau ar tikrai ekologiškas maistas yra sveikesnis? O kuo jie skiriasi nuo įprastų? RBC-Ukraine kalba apie ekologiškus produktus ir jų skirtumus nuo įprastų, remdamasi profesoriaus ir mitybos specialisto Olego Švetso įrašu „Facebook“.
Kuo ekologiški produktai skiriasi nuo įprastų produktų?
„Ekologiško produkto“ etiketė pirmiausia nurodo jo gamybos būdą. Ekologinio ūkininkavimo metu nenaudojami augimo hormonai, antibiotikai ir dauguma sintetinių pesticidų, o gyvūnai turi gauti natūralų maistą ir turėti prieigą prie arealo.
Tuo pačiu metu ekologiškiems ir įprastiems produktams atliekami tie patys saugos testai. Tai reiškia, kad valgymas ekologiškas negarantuoja daugiau vitaminų ar maistinių medžiagų. Tai priklauso nuo veislės, dirvožemio, surinkimo laiko ir laikymo sąlygų.
Ką tyrimai sako apie ekologiškus maisto produktus
Mokslininkai patvirtina, kad ekologiškuose maisto produktuose yra mažiau pesticidų likučių. Tai ypač svarbu nėščiosioms – kontaktas su tam tikromis cheminėmis medžiagomis yra susijęs su vaisiaus vystymosi komplikacijomis. Taip pat yra įrodymų, kad žmonės, kurie dažniau renkasi ekologišką maistą, rečiau susirgs ne Hodžkino limfoma.
Tačiau sunku nustatyti, ar ekologiška mityba turi įtakos sveikatai. Juk ekologiškų produktų pirkėjai dažniausiai vadovaujasi sveikesniu gyvenimo būdu, daugiau juda, mažiau rūko ir apskritai geriau maitinasi.
Todėl specialistai pastebi: daug svarbiau kasdien suvartoti pakankamą kiekį daržovių, vaisių ir subalansuoto maisto, nesvarbu, ar jis ekologiškas, ar įprastas.
Kaip patikrinti, ar produktas tikrai ekologiškas
Kriterijai, pagal kuriuos produktas gali gauti šią ženklą, yra aiškiai apibrėžti. Etiketėje turi būti:
- valstybinis logotipas („Euro lapas“ arba užrašas „ekologiškas produktas“),
- sertifikavimo įstaigos kodas,
- patvirtinimas, kad bent 95 % ingredientų yra ekologiškos kilmės.
Importuoti produktai taip pat pripažįstami ekologiškais, jei turi tarptautinį sertifikatą.
Kaip padaryti bet kokį maistą saugų
Ekspertai pataria:
- pasirinkti šviežias daržoves ir vaisius be žalos,
- nuplaukite juos po tekančiu vandeniu (be muilo),
- laikyti tinkamoje temperatūroje,
- pjaustykite ir virkite švariomis rankomis ir įrankiais,
- Kai tik įmanoma, rinkitės sezoninius ir vietinius produktus.
Actas arba soda padės pašalinti dalį nešvarumų, tačiau gali pakeisti skonį.
Taigi, ką turėtumėte pasirinkti?
Ekologiški maisto produktai turi pranašumą, nes juose yra mažiau pesticidų, tačiau jie yra brangesni. Jei biudžetas ribotas, įprastos daržovės ir vaisiai, jei jie tinkamai laikomi ir plaunami, yra ne mažiau sveiki ir saugūs.
Svarbiausia – įvairi mityba, sezoniniai produktai ir sveikas požiūris į mitybą. Būtent ši, o ne „ekologiška“ etiketė turi didžiausią įtaką ilgalaikei sveikatai.
