Nuotrauka: iš atvirų šaltinių
Jei turite pasirinkimą tarp avokadų ir ankštinių daržovių, mitybos specialistė pataria pirmenybę teikti ankštinėms daržovėms
Avokadas daugelį metų buvo „sveiko maisto“ simbolis. Jis dedamas į salotas, kokteilius ir skrebučius, nes tai yra vienas sveikiausių maisto produktų. Bet ar tai tikrai neginčijama? Interviu RBC-Ukraine dietologė Jekaterina Krupkina paaiškino, kodėl iš tikrųjų pirmenybė turėtų būti teikiama visiškai kitam produktui – paprastiems ankštiniams augalams.
Kodėl verta rinktis ankštines daržoves?
Specialisto teigimu, ankštinės daržovės yra tikras supermaistas, kuris dažnai yra neįvertinamas. Juose yra daug augalinių baltymų, skaidulų, magnio ir B grupės vitaminų. Būtent šie komponentai suteikia ilgalaikį sotumo jausmą, gerina žarnyno veiklą, palaiko nervų sistemą ir padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje.
„Pupelės yra supermaistas. Jose daug augalinių baltymų, skaidulų, magnio, B grupės vitaminų. Kažkodėl ankštiniai augalai nurašomi, bet laikau juos tikru supermaistu”, – pabrėžia Krupkina.
Avokadas, nors jame yra sveikųjų riebalų, mitybos specialistų nelaikomas produktu Nr.1 kasdienėje mityboje. Jos nuomone, ankštinės daržovės suteikia daug daugiau naudos ir yra prieinamesnės ukrainiečiams.
Kaip teisingai virti ankštinius augalus
Tuo pačiu metu svarbu juos tinkamai virti. Krupkina pažymi: norint išvengti pilvo pūtimo ir diskomforto, ankštines daržoves reikia mirkyti per naktį, virti, kol visiškai iškeps ir valgyti lėtai. Taip jie geriausiai pasisavinami ir nesukelia virškinimo problemų.
„Ankštines daržoves pamirkykite, virkite, kol iškeps ir stebėkite, ar nepučia. Valgyti reikia lėtai”, – pataria ekspertė.
Iš visų ankštinių augalų rūšių ji ypač išskiria lęšius. Jame yra neheminės geležies, kuri tinka žmonėms, kurie nevalgo mėsos arba yra linkę į anemiją.
Taigi, jei turite pasirinkimą tarp avokadų ir ankštinių daržovių, mitybos specialistė pataria pirmenybę teikti ankštinėms daržovėms.
